En hörapparat som pratar


Fråga vem som helst som är hörselskadad vad hen tycker om sin hörapparat. Du kommer förmodligen få ett svar som tyder på att hen är nöjd men att apparaten är långt ifrån perfekt. År 2018 lanserades en helt ny typ av hörapparat. En smart variant med tillsynes hur många olika funktioner som helst.

Är du en gryende innovatör? Då vet du förstås att papper och penna ibland är oslagbart för att skriva ner idéer. Du kan köpa kollegieblock och mycket annat hos Office Depot. Om du jobbar på kontor hittar du inte bara de typiska kontorsprodukterna i deras sortiment. De har också ett stort utbud av produkter som piggar upp kontorsmiljön så som fruktkorgar och kaffe.

Livio AI är en hörapparat som utrustats med avancerade sensorer och artificiell intelligens. Den har en funktion som låter användaren streama musik och den har utrustats med en översättare som kan översätta olika språk i realtid. Det räcker dock inte där.  Eftersom en del som lider av hörselnedsättning också lider av andra funktionsnedsättningar eller är äldre, har hörapparaten också en larmfunktion. Larmfunktionen kan aktiveras av olika orsaker, exempelvis om den märker av att användaren ramlat.

Sensorerna kan också aktiveras för att mäta olika indikatorer. Till exempel hur ofta användare talar med andra människor under en dag, eller hur fysiskt aktiv personen ifråga är. Det finns möjligtvis en del att klaga på här när det gäller integritetsfrågor, men det är också en hörapparat vars teknik har stor potential för vården. Tänk till exempel att hemvården, om de hade resurser, skulle kunna anpassa hembesökens längd baserat på hur socialt aktiv användaren varit på senaste tiden. Eller föreslå promenader om användaren varit fysiskt inaktiv det senaste.