Dammsugare för hemmet

En av världens bästa innovationer är dammsugaren. Den är fantastiskt praktisk och städningen går som en dans med denna. Det finns många varianter av dammsugare och alla suger inte damm heller. Det finns även våtdammsugare om man skulle behöva det. Men hur började det egentligen?

De första dammsugarna

Den första dammsugaren enligt Greelane.com var en handpumpad variant som uppfanns av Ives McGaffey i Chicago 1868. Denna var egentligen mer en sopmaskin än dammsugare. Trettio år senar kom den första dammsugaren som var med motor. Den var bensindriven och uppfanns av John Thurman. Ibland anses Thurmans variant vara den första men precis som McGaffeys var det en maskin som blåste bort dammet i stället för att suga upp det. Thurman startade i samband med detta en städservice där dammsugaren kom hem till beställaren med hjälp av häst och vagn.

Moderna dammsugare

Den första europeiska dammsugaren uppfanns av britten Hubert Cecil Booth år 1901. Även denna var bensindriven och drogs av hästar. Skillnaden var att denna maskin sög upp dammet i stället för att blåsa bort det. För att behålla dammet i maskinen kom samtidigt en amerikan vid namn Spangler på idén att använda ett örngott som dammuppsamlare. Därigenom uppfann han den första dammsugarpåsen som kunde återanvändas. Så småningom sålde Spangler vidare sina patenträttigheter till sin kusin, William Hoover och därifrån utvecklades dammsugaren vidare.

Idag finns det många dammsugare på marknaden. Vilken som är bäst beror lite på vad man är ute efter och vad man behöver. Vill man ha en tystgående är Philips FC8780 det bästa resultatet enligt Test-dammsugare från maj 2021. Om man är ute efter en allergivänlig är samma dammsugare rankad som bäst. När det gäller bäst resultat på hårda golv är den bästa dammsugaren Miele Complete C2 enligt samma undersökning. Utvecklingen av dammsugare har gått framåt och utifrån olika egenskaper kan man idag hitta den variant som passar en själv bäst.