Robotgräsklipparen


Den allra första gräsklipparen utvecklades av britten Edwin Budding år 1830. Den drevs då helt av mänsklig muskelkraft och det skulle dröja nästan 100 år till, nämligen fram till år 1921, innan den första motordrivna gräsklipparen dök upp på marknaden. Sedan dess har tekniken förfinats och det har kommit både åkgräsklippare och eldrivna motorgräsklippare.

Något som har slagit igenom framför allt under 2010-talet är de så kallade robotgräsklipparna. Det handlar om batteridrivna gräsklippare som helt på egen hand klipper gräsmattan på regelbunden basis och som kan åka och ladda sig själva i en särskild laddstation vid behov. Eftersom denna typ av robotar är ganska dumma och inte kan se var på gräsmattan de befinner sig måste man avgränsa hela trädgården med en lång avgränsningskabel. I denna kabel sänds en svag radiosignal som gör att robotgräsklipparen känner av var gräsmattan slutar och vänder när den kommer fram till kabeln.

Husqvarna tidigt ute

Svenska Husqvarna är en pionjär inom detta område då de 1995 lanserade den första kommersiella robotgräsklipparen för konsumentbruk, kallad Automower. Den drevs dessutom via solceller, vilket är ovanligt bland dagens robotgräsklippare.

Den tekniska utvecklingen har gått fram en hel del sedan 1995 men faktum är att dagens robotgräsklippare fortfarande använder sig av tekniken med en avgränsande slinga runt gräsmattan. Detta är dock något som sannolikt kommer förändras inom de närmaste åren. Bland annat har den amerikanska tillverkaren iRobot utvecklat en robotgräsklippare som kan klippa utan behov av någon avgränsningskabel. Den finns dock ännu inte att köpa.

Själva poängen med en robotgräsklippare är ju att man själv ska slippa klippa gräset. Genom att robotklipparen dessutom kan schemaläggas att klippa oftare än vad man brukar göra för hand växer också gräset bättre och gör så att eventuell mossa i gräsmattan med tiden trängs undan.

Mobilstyrning

Sedan intåget av smartphones har det också blivit mer eller mindre standard med tillhörande mobilappar för robotgräsklippare av olika märken. Då kan man bland annat starta, stoppa, pausa och schemalägga sin robotgräsklippare direkt från mobilen, även när man inte ens är hemma. Faktum är att de flesta elektroniska prylar idag går att styra via en app. Numera finns det till och med högteknologiska sexleksaker som man kan styra från en mobilapp.

I framtiden kan vi förvänta oss smartare robotgräsklippare som, förutom att de inte behöver någon avgränsningskabel, kommer vara utrustade med sensorer för att kunna förstå vad det är de har framför sig och inte bara köra på i blindo. De kommer med andra ord att kunna förstå var gräsmattan slutar, om de har ett träd, en buske eller en blomrabatt framför sig för att sedan agera därefter. Med hjälp av artificiell intelligens som tolkar sensordatan kommer detta bli tekniskt möjligt, men det är några år kvar tills vi kommer ha såpass intelligenta robotgräsklippare på marknaden. Tills vidare får vi dras med de gamla dumma varianterna.