Innovationer

Vad tänker du på när du hör ordet innovation? Kanske är det förändring som kommer upp först i ditt huvud. Det är inte helt fel, själva ordet betyder ny idé/lösning. I och med att det är en ny idé som inte har funnits innan så kommer det vara en förändring även om den är bra eller dålig. Vidare kommer vi titta närmare på de innovationer som har betytt mest för Sverige genom åren.

Telefonen

Trots att telefonen uppfanns i USA på sent 1800-tal, var det ändå en man vid namn Lars Magnus Eriksson som såg till att den kom till Sverige år 1892. Lars Magnus Eriksson tog patent på utseendet och gjorde den mindre för att man skulle kunna ha den stående på ett bord. Tidigare hängde en stor apparat som hängde på väggen.

Primusköket

Denna uppfinning skapades år 1888 av en man vid namn Frans Wilhelm Lindquist. Köket var menar att användas när man var ute och campade eller befann sig ute och var på roadtrip och inte hade tillgång till hemmets spis. Detta kök var dessutom en minispis som kunde transporteras överallt.

Kylskåpet

Denna uppfinning är faktiskt inte så gammal som man kan tro. Den uppfanns år 1921 av två män vid namn Baltzar von Platen och Carl Munters. Uppfinningen var en del av ett examensarbete på KTH (Kungliga tekniska högskolan). Uppfinningen var ett kylsystem som sedan användes i Elektrolux kylskåp för att kyla maten. Tidigare köpte man mat för att äta för dagen. Det behövde man inte längre göra när kylskåpet fanns.

Respiratorn

Trots att dagens respiratorer inte har mycket gemensamt med originalet, blev de ändå livsavgörande i 50-talets läkarvård. Uppfinnaren heter Carl Gunnar Engström och respiratorn används, för de som inte vet om det som andningshjälp när lungorna behöver vila.

Skiftnyckeln

Idén till denna uppfinningen fick Johan Petter Johansson när han tröttnat på att ta med sig alla sina olika verktyg när han skulle ut på alla olika reperationsuppdrag. Han skapade därför ett mulitverkyg som skulle kunna utföra flera jobb. År 1892 var den färdig och det finns väl inget hem idag som inte har en skiftnyckel liggandes någonstans.

Dynamiten

Trots att denna uppfinning kanske inte hjälper oss i vår vardag, är det ändå till stor hjälp när man behöver spränga berg och gruvor. Många företag har riktat in sig på att jobba med detta och utför bergsprängningar dagligen. Dynamiten uppfanns som bekant utav Alfred Nobel som även gav namn åt Nobels fredspris som delas ut varje år.

Många av dessa uppfinningar finns kvar i dag och om du har ett företag som uppfinner nya saker så kan det vara bra att veta att du kan finansiera det genom factoring. Factoring innebär att du kan ge ut företagets information för att låta bankerna tävla om affären.