Människan är av sitt väsen en nyfiken varelse, och tack vare det så har vi idag kommit långt inom kunnandets många områden. Medicin, teknik, samhället och kultur har alla utvecklats genom människors eviga jakt på att göra och kunna mer. Även om det ibland gått rakt åt skogen så har det många gånger gett nya möjligheter till förbättrad tillvaro.
Stereotypen av den galna professorn har länge fått oss att fnissa: spretigt hår, uppspärrade ögon och osammanhängande babbel men sanningen är att det alltid krävts lite galenskap och fantasifullhet för att man skall komma framåt. Det som ofta karaktäriserar en uppfinning är ju just att någon har tänkt utanför lådan, så att säga, och sett något från en ny synvinkel. Annars hade vi nog fortfarande levt i grottor!
De första behandlingarna
Om en person lider av att han eller hon har börjat tappa håret så finns det idag oerhört effektiva behandlingar mot håravfall som är permanenta. Problemet har dock bekymrat människan i tusentals år och ända sedan antiken har man försök hitta metoder mot hårförlust med oftast mindre, lyckade resultat. Att man har kämpat så mycket, och genomlidit en hel del, visar på hur viktigt det har varit för människor att ha ett huvud fullt av hår.
Ett typiskt exempel på forntida innovationer mot håravfall kom ifrån de
antika egyptierna som kokade ihop alla möjliga bisarra ingredienser för att skapa krämer och oljor att smörja in skalpen med. De var också mycket förtjusta i peruker och vid alla offentliga sammanhang var det brukligt att sätta på sig olika sorters huvudbeklädnader. Grekerna upptäckte ett samband mellan kastrering och håravfall, och den behandlingen behöver vi inte gå in vidare på här, medan romarna insåg värdet av både överkamning och fantasifulla hårförlängningar. Med elektricitetens uppkomst började man snart experimentera med att stimulera huvudet med elektroder och livsfarliga el-hjälmar, vilket på gick långt in på 1900-talet.
Forskningen fortsätter
Även idag forskas det mycket om håravfall och vid
Karolinska Institutet pågår ständigt nya studier. Bland annat försöker man förstå hur det kommer sig att människan en gång i tiden tappade sin päls, medan andra delar av kroppen behöll håret. Är det genetiskt, klimatbetingat eller en fråga om någon form av mutation? Man har länge vetat att det ligger
ärftlighet bakom många former av håravfall men det kommer hela tiden nya rön och upptäckter.
Att hitta på nya saker är en både svår och rolig process och runtom i Sverige organiseras det ibland så kallade
idécaféer där unga som gamla kan sammanstråla och hitta på olika experiment, bygga spännande projekt och prata om sina idéer. Medan vissa saker blir helt galna så kan det också komma en hel del gott från mötena, och det är mycket stimulerande för alla inblandade! Så tänk på det nästa gång du skrattar åt konstiga hopkok och elektriska hjälmar från 1900-talet!