Efterlängtad innovation bland mobiltelefoner

En ny innovation vad gäller mobiltelefoner är en mobiltelefon med en skärm som går att vika upp och vika ihop. Ett av företagen som leder utvecklingen är Samsung som nyligen har visat upp den nya mobiltelefonen Samsung Galaxy Fold. Precis som namnet antyder så är Galaxy Fold en mobiltelefon som man kan vika, både vika ihop och vika upp. Väl uppvikt blir mobiltelefonen större. Det blir mer som en liten surfplatta med en skärm på sju tum ungefär. Den stora fördelen med det är att man nu kan ta med sig en surfplatta i fickan genom att vika ihop den. Det kan man inte göra med en vanlig surfplatta, den behöver man lägga i en påse, en handväska eller en ryggsäck till exempel.

Å andra sidan får man en surfplatta och en mobiltelefon betydligt billigare än vad man får betala för en Samsung Galaxy Fold. Samsung Galaxy Fold ska säljas för cirka 2000 amerikanska dollar (USD) vilket är rätt dyrt. Priset i svenska kronor blir ungefär 18 000 kronor eftersom en dollar är värd cirka nio kronor. Lägger man på moms på priset, vilket man får göra i Sverige, kan det bli ännu högre. Moms på elektronikvaror och de flesta andra varor i Sverige är på 25 procent, så man får lägga på ungefär 4 500 kronor på priset exklusive moms. Prislappen kan alltså landa på 22 500 kronor i Sverige. Det är väldigt mycket pengar för en mobiltelefon, oberoende av om den har en vikbar skärm eller ej.

Om man inte har råd att köpa hur mycket som helst kanske man behöver lägga pengar på något viktigt till huset istället, till exempel en luftvärmepump som kan vara nödvändig. Även den tekniken bygger förstås på något som en gång i tiden var en innovation. Den som spar han (eller hon!) har, och vill man kunna köpa sig en luftvärmepump hjälper det förstås om man har en ekonomisk buffert som man har byggt upp. Den dagen som man vill investera i sitt hem och sitt hus kan man ta av sina sparpengar.

Eller så kan man investera i en mycket dyr mobil. Det som är imponerande med Samsung Galaxy Fold är hur sömlös tekniken är. När man viker upp telefonen och viker ut den märks det knappt. Skärmen har inga sprickor eller något annat som avslöjar att den egentligen har vikts upp. Tekniken är verkligen imponerande. Frågan är hur användbar den egentligen är. Vissa menar att Samsung har hittat en lösning på ett problem som ingen egentligen har. Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. I det här fallet består nöden kanske främst av att locka tillbaka konsumenter till en mobiltelefonmarknad som har stagnerat vad gäller innovationer. Visst är Galaxy Fold en mobil med häftig teknik, men vem behöver verkligen en mobil som går att vika upp? Priset är dessutom inte direkt konsumentvänligt.