Datormusen


Datormusen är en teknisk innovation som de flesta använder dagligen och den fyllde faktiskt 50 år för inte så längesedan. Den 9 december 1968 visades nämligen en prototyp av den allra första datormusen upp för allmänheten under Fall Joint Computer Conference i San Francisco, utvecklad av den amerikanska uppfinnaren Douglas Engelbart.

Själva grundprincipen för datormusen hänger kvar än idag, även om tekniken har förbättrats med åren. Genom att flytta musen flyttas samtidigt en muspekare (oftast i form av en pil) på bildskärmen. De allra enklaste mössen idag har som regel två knappar samt ett scrollhjul som även det brukar kunna fungera som en knapp.
Många tillverkare har dock extraknappar på de flesta av sina möss. Då handlar det ofta om knappar på sidorna av musen, så man till exempel kan backa i webbläsaren genom att trycka på sidoknappen med tummen. Och tack vare webben finns det mesta nu bara ett musklick bort, oavsett om man letar efter ett radhus i Växjö, läxhjälp i Stockholm eller vill designa sin egen t-shirt. Trots att musen har ett halvt sekel på nacken är den än idag det dominerande pekdonet för datorer.

Från kula till laser

Under 90-talet byggde datormössen på en mekanisk konstruktion med en kula som rullar omkring inuti musen när man flyttar på den. Det hade dock nackdelar som att musen behövde rengöras då och då för att fungera optimalt. Idag har istället de optiska mössen tagit över, med en sensor som lyser med laser eller någon annan form av ljus mot underlaget för att läsa av förflyttningar. Denna tekniska lösning är mycket mer exakt och kräver inte heller särskilda musmattor. Det kan dock ändå vara önskvärt för många att använda en musmatta av rent ergonomiska skäl.

PS/2 var den vanligaste typen av anslutning för möss under 90-talet. Det är en rund, sexpolig port som man hittar främst på äldre datorer, men som idag mer eller mindre helt har ersatts av den mer flexibla USB-porten. Det har också blivit vanligt med trådlösa möss, vilket gör att man slipper trasslet med mussladden som fastnar. Istället stoppar man bara en liten mottagarenhet i en ledig USB-port som sedan kan kommunicera trådlöst med musen så länge den inte är för långt från datorn. Här kan dock batteritiden variera friskt beroende på tillverkare. Vissa möss måste laddas efter bara några dagar medan andra klarar sig i 2-3 år på ett par vanliga AA-batterier.

Alternativ till musen

Alternativ till musen finns dock. På datorer i offentliga miljöer är det till exempel vanligt med en styrkula istället. Styrkulan liknar konstruktionen hos de gamla kulmössen, fast man rullar direkt med handen på själva kulan. På bärbara datorer är det idag standard med inbyggda styrplattor, vilket fungerar bra när man sitter med datorn i knät. Många kopplar dock in mus även till dessa.

Pekskärmar är också något som blivit vanligare på senare år, inte bara i mobiler och surfplattor utan även på datorskärmar. I framtiden kan vi nog även förvänta oss att ögonstyrning blir allt vanligare, där man istället för att flytta musen bara behöver titta på ikonen eller länken man vill klicka på.